Kronika 2006

23.12.2006

6.1.2006 - VČS - zasedačka KD

Tento rok bola schôdza v piatok po skúške. O týždeň pôjdeme hrať do Nemčíc, tak musíme trénovať. Na skúške bol aj Peter Turček, tak sme ho zavolali aj na schôdzu. Ohromne sa mu páčilo, lebo nechcel ísť ani domov. Až nad ránom. Niektoré body v našich úlohách sa pravidelne opakujú a prenášajú z roka na rok (poriadok s notami, internetová stránka a.p.) Ale jesť a zabávať sa to vieme. Jedli sme držky a bravčové na paprike, pozerali fotky cez počítač a hrali a spievali skoro do rána.


14.1.2006 - Poľovnícky ples Nemčice

Lovu zdar! To bol nápis na pódiu nad našimi hlavami. A to znamená, že nás poľovníci znovu ulovili. Už sme toľko krát povedali, že stačí, že už nepôjdeme a znovu sme boli. Veď je to v podstate jediná naša zábava či ples za celý rok. Nič výnimočné sa tento raz na plese neudialo. Chýbal maródujúci Ivan Poštrk a Gumu nahradil Peter Turček. A hrali sme na novú aparatúru, ktorú nám bol nastaviť Igor Haluza. Nové bedne DASy, zosilovač Behringer, mixpult Soundcraft a odposluchy pre muzilantov boli pre nás príjemnou novinkou. Ľudia výborne reagovali a tancovali na všetko, čo sme im zahrali. Za mixom sedel Vlado Masaryk, ktorý sa takto stal našim zvukárom aj pre tento rok.

11.2.2006 - Fašiangy

V sobotu bolo krásne, slniečko svietilo, sneh sa ligotal a zatriezva sme vyzerali výborne. Masky Asterix, Pipi Dlhá Pančucha, väzeň, policajtka, mušetieri, kukláč, prasiatko, čert či Nastenka nemali chybu. Fašiangovali sme u Šmatlákov, Ďatelinkov, Kováčikov, Dúbravických, u Pauličkov, u Andelov, Zubajových, u Apina, u pána Bujnu, u Cvikov, u Masarykov, u tety Oľgy, u Gazdu, u Dušanka Dubravického, u starostu, u Poštrkov, u Vlada Mičku, u Maroša Dubravického, u Embera-Bubníka a u Bakytov. To je spolu dvadsať zastávok, dvadsať pohárikov, dvadsať klobás a slanín, šišiek či fánok a možno dvadsať fľašiek do vozíka - rebriniaka. Budeme mať na streďajšie a piatkové posedenia po skúškach.

19.2.2006 - Kapela hraj !

Žeby sa konečne niečo začalo hýbať s dychovkami na Slovensku? Skôr to bude len ojedinelý projekt Slovenského rozhlasu Regina Bratislava. Dosť na tom, že pán Adam Hudec nás pozval do štúdia na verejnú nahrávku, akýsi koncert naživo, ktorý sa bude potom niekedy v apríli vysielať v rozhlase. Veľmi nás to potešilo, ale aj spôsobilo vrásky na čele. Čo hrať, ako hrať? Musíme makať. Jar býva pre nás obdobím polospánku a letargie, preto je celkom fajn keď máme pred sebou nejakú akciu, na ktorú sa musíme zodpovedne pripraviť.Z dlhodobého filtrovania nám nakoniec zostali tieto skladby: Evička, Vínová, Prečo ty Anička, Na podpore, Šťastie, Dajte že mi mrcha ženy, V Verešvári, Alžbetka, Najkrajší kvet, Miluška moja, Darmo ty slniečko, Poďme chlapci, Šenkár, kde toľko trčíš, Dievčatko z cukrárne a Okolo Slovenska.

Išli sme autobusom a vzali sme so sebou aj zopár Nadlickývh fanúšikov. A dobre sme uroboli, lebo v štúdiu bolo veľmi málo ľudí. Boli sme dosť nervózni, ale po prvých taktoch z nás nervozita opadla a hralo sa nám dobre. Keď sme potom rekapitulovali, boli sme vcelku sami so sebou spokojní. Uvidíme, aké to bude v rozhlase.

25.2.2006 - Ivan Šmatlák "50"-ka

Niekedy na kocertoch zvyknem hovoriť o Ivanovi ako o "staršom predstaviteľovi strednej generácie mladých autorov". O staršom nie preto, že je starý, ale má názory a pohľad na svet, akoby už všetko zažil, mnohým prešiel a všeličo vyskúšal. Keď o niečom rozhodujeme, jeho hlas má ktovie prečo dvojnásobnú váhu. Že je strednej generácie preto, že do nej skutočne patrí. A že je mladý autor, to dokazujú jeho piesne, ktoré píše, alebo upravuje stále s mladíckym elánom, s chlapčensky rozbúrenou krvou v žilách a s detskou nevinnosťou. I keď on sám v poslednej dobe hovorí o nových mezihrách, že preto sú také hravé, chytľavé a jednoduché, lebo iné by sme s našim nátiskom nevedeli zahrať.

Oslava Ivanových 50-tin bola v topoľčianskom SOU a zišli sa tu všetci, čo ho majú naozaj radi Aj my, aj strýco Izidor-Barabáš, aj pán farár Dušan Dúbravický, celá rodina a veľa priateľov a známych. Po porciách jedla, po pohárikoch vína či pálenky, mnohí neodmietli slávnostnú kubánsku cigaru a potom tanec a spevy dlho do noci s diskdžokejom a Nadličankou.

24.3.2006 Zavej vetrík, zavej - Čuhákova "70"-ka

Čože je to päťdesiatka oproti 70-ke Eda Čuháka? Výborný skladateľ, aranžér piesní a hlavne kamarát Nadličanky oslavoval v čapkárni v Topoľčanoch svoje narodeniny. A ako ináč, než poriadnym koncertom. Pozvaní boli Chrámový spevácky zbor, Učiteľský spevácky zbor, Nedanovčianka a Nadličanka. My sme hrali na záver programu. Mali sme požičaného Ruda Gogu namiesto Vlada Mičku a bubeníka z Nedanovčianky namiesto Mareka.

Po koncerte boli gratulácie a recepcia, kde sme si trochu zajedli a vypili. No a do kože sa nemohli zmestiť Pauličkovci a Bakytovci, ktorí sa boli ešte doraziť u Joža Baláža. Susedia vraveli, že nech si druhý raz pozve lepších spevákov, lebo toto sa nedalo počúvať.

5.4.2006 Oslobodemie mesta Bánovce n/B

Kratučká akcia, v malom obsadení a celkom dobre zaplatená. To bolo kladenie vencov k pomníku padlých na fasáde mestského úradu na námestí. Najviac nabúchaný odchádzal Vlado Masaryk, ktorý musel obsluhovať namiesto mixu veľký bubon.

16.4.2006

V nedeľu sme odohrali Veľkonočnú omšu v Nadliciach

23.4.2006 Birmovanie v Krušovciach

Tradičné sadenie májov v Nadliciach pri fare, pri kultúrnom dome a v pálenici sa konalo už v sobotu 29.4.2006, lebo v nedeľu sme hrali pod májom v Žabokrekoch nad Nitrou. Tiež už tradične v parku za kultúrnym domom.

1.5.2006 Prvomájové oslavy v Bánovciach n/B

Tento deň počasie moc nevyšlo. Od rána bolo sychravo a schyľovalo sa k dažďu. My sme začali vyhrávať pochody po bánoveckom sídlisku Dubnička a rezkým pochodovým krokom sme sa presunuli až do mestského parku, kde sme už v daždi zahrali zopár orchestrálok a hymnu. Potom sme sa rozutekali. Niektorí domov, Julo s Janom a Števom Mičkom na rybárske preteky a niektorí do dolnonaštickej krčmy. Keď na pretekoch Julo s Janom vypili fľašku rybárom išli ešte pretekať do Dolných Naštíc za ostatnými do krčmy. Tam odpretekali všetci zopár kôl a potom došli spoločne veselo do cieľa v Nadliciach.

7.5.2006 Deň matiek - Nadlice

Potrebujeme hrať a hrať a hrať. Najlepšie koncerty. Tie nám dajú viac ako skúšky. Už sme totiž pevne rozhodnutí. Pôjdeme do Ruska, do Orla za Ivanom a Irinou. Deň matiek nám prišiel vhod. Je to taká skúška na verejnosti. Začal s nami trénovať aj nový trúbkar Ľubo Vincúr z Čerenian, ktorý pôjde do Ruska ako tretí trúbkar. Na dnešnom koncerte ale ešte nebol, má sa čo učiť doma, ak chce s nami hrať. Koncert sa vydaril, zaradili sme premiérovo aj dve ruské zmesi. Bolo to fajn, len ľudí trdične pomenej.

Deň matiek mal aj svoje pokračovanie 21.5.2006 v nedeľu.

My sme hrali len trošku zvolávačku pred kultúrnym domom. Ostatný program už robili škôlkári a školáci vovnútri.

O týždeň v nedeľu 28.5.2006

sme odohrali omšu na Prvé sväté prijímanie detí v Nadliciach.

RUSSIA 5.-12.6.2006

Víkend 8. a 9.júna 2006 patril tiež hudbe. V sobotu sme odohrali koncert v piešťanskom Harmony parku a v nedeľu vystúpenie na festivale v Ostraticiach. Piešťany boli upršané a preto diváci len postávali a prichádzali a odchádzali... Ale v Ostraticiach bolo plno. Bolo čomu aj tlieskať. Kapely sa predbehujú, ktorá lepšie zahrá, no hlavným ťahákom bola Túfaranka, ktorá sa páčila všetkým.

19.7.2006 - Trenčianske Teplice

O týždeň v stredu sme sa rozbalili v Kúpeľnej dvorane. Tu sú diváci úplne iní, ako v Piešťanoch. Sú takí viacej Slovenskí a preto oveľa lepšie reagujú na piesne, texty prípadne vtipný komentár medzi skladbami. To, že sa páčime vidieť aj na počte predaných kaziet a CD-čiek. Predaj navýši naš zisk, lebo koncert je vždy slabo zaplatený.

30.7.2006 Nitra - Sihoť

Andrej Smolinský zas vybavil niečo nové. O tom, že bývajú koncerty v parku Sihoť sme nevedeli.Hrať pri parkovom bufete sa nám zdalo divné, ale Nitranci nás prekvapili. Vidieť, že si zvykli na nedeľné posedenia pod stromami pri pive a hudbe. Naozaj sa dobre zabávali a viacerí prišli po koncerte poďakovať za príjemný zážitok. To poteší každého.

O týždeň v nedeľu 6.8.2006 sme odohrali púťovú omšu na Mechovičke.

Zišlo sa osem muzikantov, čo na ošiach býva málokedy.

12.8.2006 Topoľčianske hody

To bol zase deň. Povedané slovami klasika: "Chčije a chčije". Ešte že sme stáli na schodoch do "čapkárne". Pred nami hrala Skýcovanka, potom spieval zbor, potom sme hrali my a na záver Topvarka. Juj, ale počasie bolo hrozné. stále pršalo a ešte aj pridávalo. Zopár divákov sa tlačilo pod stánkovými prístreškami a pod prístreškom pizzérie. Tam sa po koncerte dostal aj Jožo Baláž, ktorý s predstaviteľmi kultúry mesta vypil za nás za všetkých. Za to mu vyslovujeme úprimné Pánbohzaplať.

Ani nie o týždeň v piatok 18.8.2006 sme hrali tradičný dvojkoncert na Agrokomlexe v Nitre.

Výnimočným bolo, že sme mali požičaných až troch muzikantov. Turčeka na klarinet, Rybanského na bicie a Vraťa Skaličana na trúbku, lebo Ladik Rosa sa nedokázal uvoľniť z práce. Mezdi divákmi si znovu prišiel na svoje Janko Ešše z bývalej Zedeanky.

19.8.2006

V sobotu sme mali ako sa hovorí "mastné huby". Vystrájali sme svadbu Petrovi Dubravickému v Nadliciach. Je to kamarát a aktívny nielen ako futbalista. Ešte o ňom možno budeme počuť.

20.8.2006

A v nedeľu, aby toho nebolo málo, sme zase na pódiu a zase v Trenčianskych Tepliciach. Hráme v plnom počte a v dobrej forme. Nálada bola výborná aj na javisku aj v hľadisku. Ľudia dokonca tancovali, čo sa v Tepliciach nestáva. Je zaujímavé, že tento predĺžený víkend sme hrali každý deň a nevadilo nám to. Asi chytáme druhý dych.

26.8.2006 Bánovce n/B - oslavy SNP

Naše účinkovanie začíname sprievodom s vencami od kultúrneho strediska k pomníku padlých na námestí. Tolerujeme organizátorské zmätky hrajte-nehrajte, koncert o hodinu-teraz... Trpezlivo sme počkali, kým sa strany dohodnú a potom malé pódium patrí len nám. Len nám? Nie, zmena, teraz si dajte prestávku, vystúpi jediný gajdoš na okolí a vystúpi spevácka skupina s partizánskymi piesňami a teraz pokračujte, ďakujeme, dovidenia.

9.9.2006 sobota Topoľčany - procesia

Procesie sa najlepšie robia večer. Každý si svieti sviečkou. Okrem muzikantov. Sprievod začal od kostola po cirkevnú zdravotnú školu. Tu sa vyzdvihla obnovená socha Panenky Márie a poďme znovu potme do kostola. Tam ešte slávnostná fanfára a šmitec hotovo. Zajtra hráme v Krušovciach.

10.9.2006 nedeľa Krušovce - festival dychových hudieb

Organizátori nasadili latku kvality dosť vysoko. Okrem nás pozvali samé zvučné kapely Maguranku, Drietomanku, Hradištskú kapelu a hostí z Maďarska. Každý mal hrať približne 50 minút, to je s výmenou kapely hodina. No a 5 kapiel to je pre divákov 5 hodín sedenia a počúvania. Výsledkom bolo, že finálovú kapelu z Maďarska už nemal kto počúvať. Škoda, nehrali zle. Tu platilo, že menej je niekedy viac.

16.9.2006 Piešťany - Harmony

Keď sme vystúpili z áut, čakalo nás prekvapenie. Na pódiu sa už začali rozkladať Lieskované. Nevedeli sme kto má ostať a kto odísť, lebo organizátora nebolo. Mohol to byť aj zaujímavý dvojkoncert. V drobunkom daždi sme postávali a čakali. Nakoniec sme podľa zmluvy ostali my. Narýchlo sme rozhodili aparát a hralo sa. Mraky sa rozohnali, vybehlo slniečko a zbehli sa diváci, až bolo plno. Tentoraz nás návštevníci prekvapili. Nemci aj Slováci kupovali kazety a CD-čka, len sa tak po nich zaprášilo. S dobrou náladou sme odchádzali domov.

30.9.2006 Hradište - futbal

Športom k muzikantskému zdraviu. To sme si s chlapcami z Hradištskej hovorili už dávno. Ale až tento rok sme sa rozhodli. Budeme hrať futbal Hradište-Nadlice. Organizačne to pre nás nebolo náročné. My sme sa len prezliekli do požičaných dresov a vybehli na štadión. Bolo to skôr malé hrboľaté trávnaté ihrisko za školou v Hradišti. Sranda veliká vidieť Smolinského ako naháňa loptu, alebo Bakytu, ktorý ako vagón naháňa strach súperovi. Speváčky Vierky v sexi trenírkach a dresoch takticky odvádzali pozornosť súpera. A rôzne luftáky a pokusy o prihrávky boli len úvodným rozveselením pre divákov. Ale potom nastúpil gólostroj Nadličanky a víťazstvo bolo naše. Aj keď pri oslavných pyramídach z tiel hráčov trpeli naspodu strelci gólu najviac, bolesť to bola sladká. A zranenia? Tie boli vyliečené vnútorne (intro) pohárikom gajstu zmiešaného s kofolou. Vyhrali sme tesne, ale zaslúžene. Pri spoločnom guláši potom do noci zneli oslavné chorály ľudových piesní, ktoré sme vyspevovali s kamarátmi z Hradišťa. Už teraz sa tešíme na odvetu o rok v Nadliciach.

8.10.2006

Druhá októbrová nedeľa patrila nadlickým hodom a my sme hrali na omši 8.10.2006

14.10.2006 Žitavany - burčiakové slávnosti

O burčiakových slávnostiach sme doteraz len snívali. Ale Milan Barabáš (strýco Izidor) nás zavolal: "prídite k nám - stop, budete hrať - stop, burčiaku a vína máme dosť - stop". Tak sme išli. V dedine bol najprv sprievod. My sme sedeli jak lastovičky na voze dookola, v strede sudy a prepravky s burčiakom a voz ťahali vyzdobené kone. Ženičky v krojoch za nami vyspevovali, detičky okolo pobehovali a celá dedina pri ceste sa napájala rozdávaným burčiakom. no a potom v sále mali detičky divadielko a básničky a potom sme my hrali do tanca, husličkári cez prestávky do spevu a do toho Izidor a cigán s cigánkou v kočíku so súdkom burčiaku. Namiesto Petra Andela hral s nami Paľo Findor. Zabavili sme sa na jednotku.

15.10.2006

sme výnimočne hrali na omši nášmu novému pánovi farárovi k jeho narodeninám

1.11.2006

sme vylepšili pietnu náladu návštevníkom cintorína ku sviatku všetkých svätých.

19.11.2006

bol v Nadliciach Deň úcty k starším, kde sme do programu prispeli našim hodinový vystúpením na javisku kultúrneho domu

24.11.2006 Ivan Kováčik je štyridsiatnik.

A zase máme dôvod na oslavu. Ivan má 40. Aj keď si to nechceme pripustiť starneme. Ráno vstávame s bolesťami v chrbte? Zadýchame sa už pri obliekaní? Keď máme utekať na autobus radšej si počkáme na druhý? A pri manželských výkonoch sa vyhovoríme na vyčerpanie z práce? Stáva sa nám to niektorým stále častejšie. Ale keď sa treba najesť, to vládzeme. Aj teraz v piatok. Pečené prasiatko, chrumkavá kožička, teplý čerstvý chlebíček, štipľavá paprička. To sa nedá odmietnuť. Nikto nechýbal, prišli všetci. Okolo pekáča sme bojovali všetci, zalievali sme vínom aj pálenkou, oddychovali sme pri speve a hraní, ale i tak zostalo. Druhý raz pri inej oslave musíme viac zabojovať. Ivan, všetko najlepšie.

V sobotu 9.12.2006 sme sa ocitli na oslave 70-tin bývalej občianky Nadlíc pani

Oslava sa konala v Topoľčanoch v reštaurácii Nikol a pretože gratulantov bolo málo, nás muselo byť ešte menej. Hrali sme v malom obsadení tenory, trúbky, doprovod a bubon. zazneli všetky ľudovky, ktoré vieme zahrať naspamäť. Ale zabavili sme a všetci boli spokojní.

Každoročný vianočný spomienkový koncert na Dezidera Kardoša bol v našom kostole 23.12.2006.

My sme hrali fanfáru a štyri nové upravené koledy. Po nás sa už striedali pani Kardošová, herec a recitátor Juraj Sarvaš, operný spevák Ľubomír Vízek čerstvá absolventka konzervatória koreňmi Nadličianka Lucia Miklasová a študent topoľčianskeho konzervatória hráč na husle. Všetci hrali alebo spievali niečo od Dezidera Kardoša, ale i ďalších majstrov. Bol to príjemný umelecký zážitok.

Rok sa nám pomaly končí a my hráme stále ďalej. Vianočný podvečer koledy po dedine, polnočnú omšu v kostole a omšu na 1. sviatok vianočný. To je z našich vystúpení za rok všetko. Sme radi, že sme ho v tako zdraví prežili a tešíme sa na ďalšie príjemné chvíle pri dobrej muzike akou je aj naša Nadličanka.